I kväll bakar vi tre sattser kanelbullar! Det ska på nått sätt bli 150 bullar. Jag ska göra mitt bästa för att uppnå den siffran men jag kommer troligen misslyckas.
Våran klass ska säjla fika till en teaterproduktion så då tar vi i och bakar ordentligt!
Tänkte att jag kunde slänga upp receptet så att fler än jag bakar bullar, kanske inte ikväll men nån gång borde man baka bullar ändå!
48 Kanelbullar
Du behöver
deg
50 g jäst
100-150 g margarin eller smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
om man vill, 2 tsk stött kardemumma
1,5 l (ca 900 g) vetemjöl
fyllning
2-4 msk margarin eller smör
4-5 msk socker
kanel
Gör såhär
Dela sönder jästen i bakbunken. Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, ev kardemumma och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt i bunken ca 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den smidig.
Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en stor avlång kaka. Bred ut fettet över kakan. Strö på socker och kanelen. Rulla ihop. Skär varje rulle i 24 bitar. Ställ dem i pappersformar eller på smord plåt med snittytan uppåt.
Jäs brödet övertäckt på plåt till knappt dubbel storlek ca 30 min. Brödet är färdigjäst när det snabbt höjer sig efter en lätt tryckning. Pensla brödet med uppvispat ägg före gräddningen och strö ev. över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-10 min.
Lycka till!
Tjenixen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar