måndag 24 januari 2011

Saft!

Jag var hos syster och kokade saft för några dagar sen. Saften blev grymt god! Tänkte att jag skriver ner receptet och så vill jag verkligen uppmuntra till att koka egen saft! Det är inte alls så svårt och det tar inte så farligt lång tid!

Blandsaft
Jordgubbar kan blandas med rabarber, krusbär eller röda vinbär.
Hallon kan blandas med rabarber, blåbär eller röda vinbär.
Blåbär kan blandas med odon, hallon eller röda vinbär.
Söta eller sura körsbär kan blandas med krusbär, rabarber eller röda vinbär.
Fläderbär kan blandas med röda eller svarta vinbär eller syrliga äpplen.

Du behöver:
2 liter (ca 1 kg) välmogna bär eller t ex rabarber, äpplen
3-4 dl vatten, till röda och vita vinbär 4-5 dl, till svarta vinbär 6 dl vatten
5½ dl (ca 500 g) socker per liter avrunnen saft
(1 krm natriumbensoat per liter saft)

Gör såhär:
Saft kan göras av färska eller frysta bär. Olika sorters bär, också rabarber, kan blandas efter tillgågng och smak.
Rensa och skölj av bären, rabarber sköljs och skärs i bitar. Bär behöver inte repas, snoppas eller kärnas ur. Frysta bär behöver inte tinas.
Mät eller väg bären och beräkna vattenmängden därefter. Saftiga körsbär kan kokas utan vatten. Koka upp vattnet i en rymlig gryta och lägg i bären. Koka tills de gett ifrån sig saften, ca 10 min. Tryck bären då och då mot grytans kant så att de krossas.
Häll bärmassan i en silställning att självrinna 20-30 min. Man vinner inget på att låta den stå länge, den mesta saften rinner av de första minutrarna.

OBS! För att få ut mer smak av börmassan kan den efter första avrinningen kokas på nytt med lite vatten, 3-4 min. Häll "eftermassan" i samma sil så att den blandar sig med den först avrunna saften. Detta är bättre än att sila och koka eftersaften för sig.

Mät upp den avrunna saften och häll den i rengjord gryta. Koka upp saften. Mät upp och rör ner sockret, lite i taget, koka upp saften på nytt. Ta grytan från värmen och låt den stå ca 5 min, så att ev skum samlas och lätt kan tas bort. Tillsätt ev natriumbensonat, utrört i lite av saften.
Häll saften i rena varma flaskor, ända upp till kanten. Förslut den genast. Förvara svalt.
OBS! Sockermängden kan minskas till 4-5 dl per liter om saften förvaras i kyl och om den bara ska lagras kort tid.

Lycka till!

Tjenien!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar